Farligt att köra på vintern

Vintern i Sverige och resten av norden är kall och mörk. Framförallt är den mörk. Från och med november kommer de flesta som kör bil till och från jobbet göra detta i mörker. Och eftersom det även blir kallt och halt, och de flesta tror att de är extremt bra och säkra på att köra bil, blir vägarna mycket farliga. Speciellt med den ökade mängden bilar på våra vägar. Rätt var det är så ligger man i ett dike, eller sitter med en lyktstolpe bredvid sig i bilen. Nu på höstkanten är även viltolyckor väldigt vanliga. Det är svårt att se djuren när det är mörkt eller skymmer.

I höst är det extra stor risk att krocka med ett vildsvin – populationen har vuxit dramatiskt de senaste åren och förra årets milda vinter har också gjort att fler djur överlevt. Hittills i år har över 2 000 olyckor med vildsvin rapporterats in till polisen. Sänkt hastighet och vaksamhet bakom ratten är råden från Nationella Viltolycksrådet för att undvika olyckor. Viltolyckorna ökar generellt från andra halvan av september till slutet av december.

Viktigt med bra lampor

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att se till att dina billampor fungerar som de ska. Med starka lampor kan du känna dig mycket säkrare på vägen samtidigt som du låter andra bilar och djur veta att du är på väg. Ett bra och nytt xenonkit kan vara en bra lösning på detta. Xenonlampor räcker också längre än vanliga Halogenlampor gör, så du slipper stå i mörkret och byta dem.