Race och dieselgate

Många i Sverige tycker folkrace är det roligaste som finns. Ett annat slags race involverande bilar sker just nu i Tyskland med Volkswagen, Daimler och BMW – det går bättre än väntat för de tyska bilmärkena trots Dieselgate och Brexit.

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om passionen många har för just folkrace. Det är så att från det år du fyller 15 år får du lov att köra, men för att få licensen måste man först gå en kurs. Kvällen innan tävling besiktas alla bilar som ska tävla, då kontrolleras att bågen är fastsatt på rätt sätt och svetsad, att stolen sitter stadigt och fast på sin plats samt att bältet sitter fast. I själva hytten får det inte lägga något löst.

 

Folkrace och festival

 

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om en folkracefestival som startade på plats i Follingbo med drygt 200 deltagande ekipage som under tre dagar tävlar mot varandra i olika klasser. För att få tävla i folkrace behövs inte ens körkort, men däremot behöver du gå kurs, som nämns ovan.

 

Ett annat slags bilrace

 

Ett helt annat bilrace är det i Tyskland med Volkswagen, BMW och Daimler uppvisar bra resultat samtidigt som oron kring Brexits följder oroar. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur det handlar om att man måste förhandla politiskt för att få till bra handelsavtal mellan länderna nu när Storbritannien inte längre kommer lyda under EU:s handelsavtal. Samtidigt påverkas fortfarande Volkswagen av dieselskandalen för två år sedan.

 

Medan den tyska bilindustrins flaggskepp Volkswagen fortsatt tyngs av ”dieselgate” uppvisar konkurrenterna BMW och Daimler rekordresultat. Men oron växer inför vad Brexit – som sätts i gång på onsdag – ska få för följder – Dagens Nyheter