Köpa begagnad bil

Det finns mycket att tänka på när man ska köpa ny bil, framförallt om man vill handla en begagnad bil istället för en sprillans ny.

”Ingen vill köpa grisen i säcken. Vid bilköp är det viktigt att göra en ordentlig kontroll av fordonet för att undvika kostsamma åtgärder längre fram. När du köper en bil av en privatperson gäller köplagen och efter det att kontraktet är påskrivet är möjligheterna att ångra sig små.” läs mer här.

http://www.dreamstime.com/-image9562613Precis som citatet ovan beskriver så finns det en hel del att tänka på när man är på jakt efter en ny bil om man ska köpa den av en privatperson. Några saker som kan vara bra att göra enligt Konsumentverkets samarbetspartner Hallå konsument är att finkamma marknaden för att först och främst få en uppfattning om i vilket prisläge, som den aktuella bilmodellen du är intresserad av, ligger i. Ibland kan det visa sig att modellen man söker kanske inte är inom ens prismarginal eller snäppet högre vilket kräver att man måste ta ett lån för att finansiera sitt bilköp och då är det viktigt att jämföra lånemarknadens aktörer. Hos https://advisa.se/lana-pengar/ kan man exempelvis ställa bankerna mot varandra för att se vart någonstand som man kan få det bästa lånet som passar ens egna förutsättningar, sen är det bara att välja vilken bil man vill köpa. Glöm dock inte att vara noga när du väl hittat finansiella medel för att finansera köpet av den bil du är intresserad av. Ett tips är att kontakta Transportstyrelsen för att kontrollera så att säljaren av bilen faktiskt äger fordonet och att bilen inte är belånad – om det finns skulder på bilen kan dessa i värsta fall medfölja i köpet.

Undersök själva bilen

Något som är viktigt att veta när man köper bil av en privatperson är att köpet hamnar under köpeslagen vilket ger köparen en större undersökningsplikt än när konsumenter handlar hos bilhandlare. Därför är det viktigt att man både provkör bilen innan köpet och även undersöker dess funktioner såsom motor, olja och bromsar för att säkerställa att allting verkligen fungerar som det ska. Ett annat tips är att även göra en leveranskontroll när du väl bestämt dig för att köpa bilen. I kontrollen bör du noggrant kontrollera bilen igen både inuti och utanpå, ta en provtur tillsammans med säljaren, se till att alla handlingar som hör till bilen finns med och sedan skriva ett köpekontrakt. Hur du formulerar ett köpekontrakt hittar du här hos Konsumentverket.