Meka med bilen!

Många gillar att mecka med bilen, men vissa saker ska man faktiskt inte fixa själv, det kan bli väldigt fel och strider mot lagar och bestämmelser om säkerhet.

Bil på verkstad

Faktum är att det kan vara olagligt att meka med bilen själv, så det gäller att ha koll på vad man håller på med och kolla upp vilka regler som finns för att inte hamna i knipa eller rent utsagt i livsfara på grund av bristfällig bilreparation. Något som kan vara värt att göra om man är osäker på hur man ska göra är att beställa billigare bildelar på nätet eller begagnat och frakta hem dem med ett okomplicerat fraktbolag, bildelar kan nämligen vara tunga, otympliga och ömtåliga. Bäst att lämna det åt proffsen. Lämna sedan in bilen och bildelarna på bilverkstad för att få allt regelrätt gjort.

Vad bör man undvika att göra själv?

Om man ändå vill meka med bilen själv, så måste man helt enkelt ha koll på vilka bestämmelser som gäller för att inte hamna i trubbel. I Expressen kan man läsa om att The Electronic Frontier Foundation som jobbar med att försvara privatpersoners rättigheter i den digitala världen varnar hobbymekaniker och andra som mekar med bilden för att meka med de datorer som har hand om moderna bilars funktioner. Man måste få tillverkarens tillstånd för detta, och får man inte det kan det betyda otrevligheter i form av skadestorm eftersom det kan bryta mot lagar om upphovsrättstillstånd. Dessutom kan det bli farligt att göra fel i mixtrande med denna komplicerade teknik. I Aftonbladet kan man till och med läsa om att man i USA kan komma att förbjuda bilägare att meka med sina bilar, detta för att bilarna har blivit för komplexa för många att hantera i reparationsstadier. Så, måste man verkligen hålla på sin hobby som hemma-bilmekaniker så ska man hålla sig till äldre bilar och ha koll.

Här följer Bosse bildoktorns tips kring vad man alltid ska ha med sig i bilen: