Mekare lätt att få jobb

Nu kan alla som vill plugga och jobba som bilmekaniker verkligen ta chansen. Det är nämligen så att det råder en brist på mekaniker och tekniker samtidigt som företagen behöver rekrytera 5 000 nya arbetar inom de kommande tre åren.

1930698-happy-woman-mechanic-with-diagnostic-tool

Det finns många olika typer av bilmänniskor. Bland annat finns hobbymekare som gillar att fixa och trixa med sina bilar för att laga dem eller göra dem bättre på olika sätt. Sedan finns det dem som verkligen brinner för bilar och vill göra mer avancerade installationer och reparationer. De kanske till och med beställer hem bildelar och mekar en del på fritiden. Dessa personer kanske borde satsa på att faktiskt bli mekaniker och ha bilar som yrke. Framtidsutsikterna för bilmekaniker ser nämligen goda ut och vem vill inte kunna tjäna pengar på det dem älskar mest?

5 000 personer behöver rekryteras

Motorbranschen fullkomligt skriker efter arbetskraft och det kommer behöva rekryteras runt 5 000 personer under den närmaste treårsperioden. Detta visar en rapport som Motorbranschens och Lackerarnas yrkesnämnder har tagit fram. Framförallt behövs som sagt mekaniker men det behövs även tekniker. Varför det finns en brist är förmodligen för att allt fler unga väljer teoretiska gymnasieprogram istället för de praktiska. Tidigare låg valet ganska jämnt mellan de olika typerna av utbildning men nu har det blivit allt viktigare för unga att gå en högskoleförberedande utbildning istället för en yrkesförberedande utbildning. För att nu locka nya unga att söka till fordons- och transportprogrammet har man inlett en rad åtgärder i branschen för att försöka förbättra utbildningskvaliteten. Branschen försöker även få politiker att få upp ögonen för problemet och kunna åtgärda det på så sätt. Läs mer.