Spara pengar efter bilköpet

Har du köpt en ny bil har du troligtvis lånat pengar för att köpa den, och nu vill spara en slant. Det kan du göra genom att vara smart kring hur du underhåller bilen – enkelt sätt att spara in ganska mycket pengar på är till exempel genom att sköta bilens service själv snarare än att lämna in den på service.

Oavsett om man tar ett billån eller betalar med sparade pengar vid ett bilköp så kan det kännas skralt i plånboken och ekonomin efteråt. Som tur är går det att spara in en hel del pengar på bilens underhåll, och här kommer några smarta, enkla och handfasta tips om just hur man gör detta.

Så gör sparar du pengar genom att serva bilen själv

Det kostar en hel del att köpa bil, och det kostar en hel del att hålla bilen i gott skick. Men det finns faktiskt ett sätt att även spara in på underhållskostnaderna, och det är genom att serva bilen själv i stället för att lämna in den hos bilförsäljaren eller på verkstad. Det är heller inte så svårt som det kanske låter, och i tidningen Mitti har Carl-Erik Stjernvall som arbetar i rollen som hållbarhetsansvarig på Motormännens Riksförbund delat med sig av sina bästa tips. Vad han bland annat tipsar om är kontrollera hur ofta bilen faktiskt behöver underhåll och det står i bilens servicebok som verkstäder sätter sina stämplar i, och hur ofta är beroende på både bilens märke och modell. Det man kan klara av på egen hand i serviceväg är bland annat att byta olja, byta alla filter och kontrollera skicket på både hjulupphängning och bromsar. Tips är också att vara noga med att byta bromsbelägg för om man inte gör detta med jämna mellanrum så kan bromsskivorna bli skadade – och behöver man byta båda kan det bli en dyr historia. Samma gäller när det kommer till drivaxlar och drivaxeldamasker, för lagar man inte en trasig damask i tid så går hela drivknuten till sist sönder och det är ruskigt dyrt att fixa.

Här är en annan kille som delar tips om hemma-service: